PKN
 PGA WIJKGEMEENTE NOACH
 
De Kaars - kort verhaal De Kaars - kort verhaal
Licht - Kaars
Tegen het vallen van de avond zaten ze bij elkaar. Eén van hen had een bijbeltje bij zich en las de anderen er uit voor. “Kun je het nog lezen?” vroeg iemand zorgzaam. “Nou een beetje licht zou handig zijn”, was het antwoord. Dus zochten ze een stompje kaars. “Leuk is dat”, zei een derde toen de kaars brandde. “Het is net of we het Licht van Christus in ons midden hebben. Wat grappig, een soort spel met Licht”. Ja, dat was een aardige gedachte en dus deden ze het de week daarop pre- cies zo. Een stompje kaars en dan de bijbel lezen.

Zonlicht - Kaars
Het werd zomer, het zonlicht viel door de ramen en de kaars was niet meer nodig. "Wacht eens even“, onderbrak iemand de lezer toen ze merkte dat de kaars niet aangestoken was. “De kaars moet toch eerst aangestoken worden?" “Hoezo?” was het antwoord. “Ik kan het nu toch prima lezen hoor”. 

Gesprek - Probleem
Er ontspon zich een heel gesprek. De bijbel bleef die avond ongelezen. De één vond dat de kaars erbij hoorde, een ander zag het nut er niet van in. Weer een ander vond dat de kaars al moest branden vóór iedereen binnenkwam terwijl een vierde meende dat ie past moest branden als de bijbel openging. Ze kwamen er niet uit. Dus legden ze het probleem voor aan de Liturgiecommissie, de Kerkenraad, de Synode, het Overkoepelend Or- gaan Kerkkaarsen. Ieder deed er gewichtig en zeer ernstig over en zei er het zijne (minder het hare) van. Uiteindelijk probeerden ze in regels, ordes en dienstboeken vast te leggen hoe het hoorde.

Spel met licht
Op een dag kwam een vreemdeling langs. Hij ging zitten en wachtte op wat komen ging. “Leuk is dat”, zei hij toen de kaars brandde. “Het is net of we het Licht van Christus in ons midden hebben." "Wat grappig, een soort spel met licht”.
Toen werd ieder stil. Spel? Leuk? Grappig? Dit was toch Heilige Ernst?

Creatief Heilig spel
Maar iemand begon te lachen. Ja, die vreemdeling had gelijk! Ze waren glad vergeten hoe het allemaal be- gonnen was. Toen ze dat inzagen, kwam de creativiteit los. Men ging het spel met de kaars weer spelen. De ene keer brandde hij al als iedereen binnenkwam. De andere keer pas als ze begonnen en ze bedachten nog veel meer leuke creatieve verrassende dingen met de kaarsen. Allemaal met een betekenis. Dat wel. Maar nooit vergaten ze dat het maar een spel was. Een heilig spel. Dat ook.

ds. Siebe Sijtsema
terug
 
 
Together - Zang
 
Actueel:
Kerkdienst uitzending op:

Klik daarvoor op moment van uitzending hier
Wilt u het later (en/of  in groot beeld) kunnen zien, dan kunt u dat doen bij kerkdienstgemist.nl
 
NOACH kerkdiensten op internet

Klik daarvoor op moment van uitzending hier    (zondag, 10 uur)  

Wilt u kerkdiensten vanuit onze Protestantse Wijkkerk NOACH in de herhaling beluisteren, klik daarvoor op het bovenstaande logo of klik hier en kijk onderaan op de pagina

Ook kunt u dat doen bij kerkdienstgemist.nl meer
 
Privacywetgeving
Hier leest u onze privacyverklaring
 
Elke eerste zondag
meer
 
De Boodschappenmand
meer
 
Opmaak Zondagsbrief
meer
 
De andere PGA-wijken
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.